Andere kopers op afstand houden, liefst een optie

Een optie regelen?

Veel kopers willen graag een optie op de woning hebben om andere kopers buiten te houden. Helaas is een optie meer dan een simpele wilsovereenstemming.

Een optie is altijd gekoppeld aan een overeengekomen prijs en overeengekomen voorwaarden. Een optie op voorhand geven zal geen enkele verkoper willen doen. Waarom zou een verkoper ook? Hij wil de beste  prijs en het liefst meerdere kopers tegen elkaar uitspelen. 

Is daar helemaal niets aan te doen? Jawel! Je kunt zorgen voor een gunfactor.

Als jij je financiering op orde hebt en liefst zelfs zonder financieringsvoorwaarde kunt kopen, dan heb je een belangrijk streepje voor.Hoef je geen bouwkundig rapport en kun je dus snel starten met de onderhandelingen, dan is dat ook positief!

Gedrag tijdens de bezichtiging

Wat echt nooit goed werkt: negatief zijn over de woning tijdens de rondleiding. Veel woningkopers denken dat ze op die manier later wat makkelijker kunnen onderhandelen over de prijs, maar het tegendeel is waar! Ben niet negatief tijdens de bezichtiging, maar stel op een prettige manier zakelijke vragen. Een compliment geven mag best en jezelf of je eigen gezin voorstellen mag ook. De gunfactor heeft altijd met persoonlijke voorkeuren te maken. 

Wat doen wij om de gunfactor te versterken?

In het contact met de verkopende makelaar laten wij weten dat je je huiswerk  hebt gemaakt met betrekking tot de financiering. Dat is meteen de belangrijkste tip die we jou vooraf willen geven: doe onderzoek naar je kansen bij een bank, zodat je weet wat je kunt en wat je niet kunt. Voor een verkoper is niets erger dan een koper die na zes weken meldt dat de financiering niet rond komt.

Gunfactor ook in overspannen markt van belang

Zolang er veel te weinig woningen zijn in Nederland zal er sprake zijn van een verkopersmarkt. De verkoper bepaalt! Maar een verkoper is ook een mens, die het liefst ziet dat zijn woning gekocht wordt door iemand die hij of zij graag mag. Iemand die liefst ook in de buurt past. Ik wil niet pleiten voor mooie toneelstukjes, maar het is handig om een prettige indruk te maken op de persoon die jou welkom heet in zijn woning.

tekst