Voldoe ik aan de wettelijke onderzoeksplicht?

Wettelijke onderzoeksplicht

Als er na de aankoop onverhoopt verborgen gebreken aan het licht komen is dat uiterst pijnlijk. Dit kan worden voorkomen met de wettelijke onderzoeksplicht. Met name bouwkundige problemen, zoals flinke lekkages, wil je als koper vooraf kennen. Niet iedere verkoper is bereid in alle eerlijkheid alle gebreken te noemen. En dat is ook logisch. De verkoper probeert reclame te maken voor zijn woning en zal niet uit zichzelf melden dat de geluidsisolatie richting buren wel erg matig is. 

Dat mag ook. Nergens staat geschreven dat een verkoper verplicht is om alle gebreken op te sommen. Wat hij echter niet mag: ernstige tekortkomingen die het woongenot in de weg staan verzwijgen of vragen niet naar waarheid beantwoorden.

Bij verborgen gebreken zal de rechter ook kritisch zijn richting koper. Wat heeft de koper gedaan om te voldoen aan zijn… WETTELIJKE ONDERZOEKSPLICHT? 

 

Een mondelinge meeloopkeuring is voldoende bewijs 

Als je de woning laat beoordelen door een bouwkundige, dan voldoe je daarmee aan je wettelijke onderzoeksplicht. Bij een appartement of bij een jonge woning is zo’n keuring meestal niet nodig en zijn er ook geen verborgen gebreken te verwachten. Wel wordt je geacht de woning van binnen gezien te hebben. Bieden op een woning zonder binnen te zijn geweest wordt dan ook door geen enkele verkopende makelaar getolereerd.