Werkwijze – Gratis starten

 Werkwijze volgens helder stappenplan  

Zodra je een leuke woning gevonden hebt (YES!) geef je mij opdracht.

Ik ga dan binnen één uur aan de slag, ook ’s avonds of in het weekend.

Als de verkopende makelaar niet bereikbaar is stuur ik vast een eerste mailtje.

Dikke kans dat ik die makelaar of zijn collega al eens eerder gesproken heb, want na bijna 25 jaren onafgebroken aankoopmakelaardij in heel Nederland kom ik altijd wel ‘oude bekenden’ tegen. Goed voor de gunfactor.

Verkopende makelaars doen graag zaken met aankoopmakelaars, ze weten dan dat er geen negatieve verrassingen te verwachten zijn. Dat ik zelf geen huizen verkoop en dus nooit concurrerend ben voor de makelaars waar ik mee onderhandel… helpt ook wel! 

 

Eerste bezichtiging

De eerste bezichtiging van de woning doe je meestal zelf. Wil je dat iemand van ons meteen al meegaat, dan kost dat 150,-, maar echt zinvol is dat in die fase meestal nog niet. Immers, een huis moet je eerst zelf ‘voelen’ en liefst moet je daar de tijd voor nemen. Voelt de woning goed? Dan mag er natuurlijk geen tijd verloren gaan! 

Na afloop van de bezichtiging bedank je de makelaar en de verkopers en laat je weten dat je je gaat beraden. Praat zeker nog niet over de prijs en blijf positief als men vraagt hoe je de woning vond. De gunfactor is van belang. 

Je geeft ons opdracht (ook ’s avonds of in het weekend) en wij laten daarna geen minuut verloren gaan. We maken op een prettige wijze kennis met de verkopende collega en gooien indien mogelijk vast het eerste prijsvisje uit. Is de makelaar onbereikbaar (avond of weekend) dan sturen wij vast een kennismakingsmailtje. Dikke kans dat we deze makelaar al eens eerder zijn tegengekomen na meer dan 25 jaar ervaring in heel Nederland.

Het creëren van een sterke gunfactor is essentieel. 

Wij zorgen ook meteen voor een exacte waarde- en omgevingstaxatie. Daarin speelt het bedrijf Walter Living uit Amsterdam een prominente rol. Zij beschikken over duizelingwekkend veel data en informeren jou over alles wat met de werkelijke waarde, harde cijfers en bijbehorend woongenot te maken heeft. De Kopersmakelaar wil de beste aankoopmakelaar van Nederland blijven en dat vraagt om voortdurende innovaties en samenwerkingen.

NB: wij zijn de enige aankoopmakelaar in Nederland die gebruik mag maken van de rapporten van Walter Living en daar zijn wij best trots op! U kunt zoveel rapporten opvragen als u wilt en betaalt daar niets extra’s voor. 

Ook laten wij op basis van onvoorstelbaar veel plaatselijke informatie drie biedingen voor jou berekenen: een scherp bod, een bod dat flinke kans heeft om serieus te worden genomen en een bod dat zeer kansrijk is. Deze drie biedingen legt Walter Living  aan jou voor, voordat wij het bod officieel maken.

Schakel ons in

Zodra je een leuke woning van binnen hebt gezien geef je opdracht aan De Kopersmakelaar. Dat kan ook ´s avonds of in het weekend. Wij leggen dan het eerste contact met de verkopende collega en sturen jou meteen een korte vragenlijst waarin je kunt aangeven wat je graag wil. Wanneer wil je bijvoorbeeld verhuizen? Wil je een keuring? Hoe zeker ben je dat de financiering straks geen probleem is? De vragenlijst gaat samen met een handige checklist en een uitleg van de stappen die nog gaan komen. 

Wij laten een prachtig waarderapport opmaken en adviseren over de hoogte van de bieding aan de hand van je wensen.
 

Wil je scherp bieden of wil je de woning beslist niet missen? Het juiste openingsbod is in beide gevallen essentieel en maakt het verschil!  Wij willen serieus worden genomen door de verkopende makelaar en anderzijds zien wij het als onze taak dat je straks de best mogelijke prijs betaalt.

Ons werk is balanceren, maar niet op een slap koord! De rapporten die wij laten opmaken door datakampioen Walter Living in Amsterdam zijn van ongeëvenaarde kwaliteit en uitgangspunt voor een succesvolle start. 

Komt het niet tot een aankoop, dan betaal je voor alle volgende rapporten geen extra kosten. Walter Living en wij blijven bij de les totdat je je droomwoning gevonden en gekocht hebt. 

 

Wij vervolgen de prijsonderhandelingen en informeren jou dagelijks over de vorderingen

We bespreken met de verkoper (of diens makelaar) de voorwaarden die je gesteld hebt, zoals de gewenste verhuisdatum en het aantal weken dat je hypotheekadviseur nodig heeft om de lening in orde te maken. Zeer belangrijk is dat we de sfeer goed en collegiaal houden. Je bent immers pas zeker van aankoop als er handtekeningen gezet zijn onder de voorlopige akte.

Bouwkundige keuring

Heb je als voorwaarde ook een bouwkundige keuring genoemd, dan zoeken wij in jouw buurt een bouwkundige met voldoende kennis en ervaring.  De bouwkundige voert bij voorkeur een mondelinge meeloopkeuring uit en jij bent daarbij. Je hoeft na afloop niet te wachten op een rapport, maar weet direct waar je aan toe bent. Stel tijdens de keuring je vragen. De keurmeester zal je attenderen op alles wat van belang is. 

Een mondelinge meeloopkeuring geeft een perfect beeld van de bouwkundige staat, meer nog dan een rapport dat altijd vol met vaktaal en voorbehouden staat. Wil je toch een rapport, dan zal de bouwkundige dit tegen een meer-bedrag zeker willen opmaken, maar besef dat daar meestal wel wat tijd voor nodig is. Als er concurrerende kopers zijn is dat niet handig. Ook met een mondelinge meeloopkeuring voldoe je aan je wettelijke onderzoekplicht! 

We laten de keuring liefst niet vooraf maken omdat dit een verkeerd signaal is richting verkopers. Immer, als je bereid bent vooraf kosten te maken, dan is het wel heel erg helder dat je de woning graag wilt hebben. Maar er kunnen natuurlijk erg goede redenen zijn om toch vast vooraf een keuring op te vragen. Zo zullen de kosten van achterstallig onderhoud een belangrijke rol kunnen spelen bij de bepaling van je bieding. Vanzelfsprekend overleggen we hierover. 

Een keuring is beslist niet nodig bij een jonge woning, maar meestal ook niet bij een appartement. Bij de aanschaf van een appartement geschiedt het onderhoud door de zogenoemde Vereniging Van Eigenaren. De notulen van de laatste vergadering van de VVE geven meestal een uitstekend beeld van het achterstallige onderhoud en de financiën. Nog informatiever is het… om eens aan te bellen bij de buren! Dan weet je meteen wie naast je woont en bovendien zullen deze mensen bereid zijn veel te vertellen over het functioneren van de VVE en over het woongenot.

Let op: indien je géén bouwkundige keuring nodig hebt krijg je 150,- korting op ons tarief. 

 

Wij laten serieus onderzoek doen naar de werkelijke waarde!

Het genoemde bedrijf Walter Living gaat aan de slag om alle relevante data te verzamelen en om de werkelijke waarde te berekenen. Zij beschikken over duizelingwekkende hoeveelheden data en zo kunnen er heel snel verrassingen boven tafel komen. Ook negatieve verrassingen, denk daarbij aan het risico op grondvervuiling of funderingsproblemen. Van Walter Living krijg je een keurig verslag en wij gebruiken datzelfde verslag om waar mogelijk nog nét iets scherper te onderhandelen. Is het verslag van Walter Living reden voor jou om de koop te annuleren of wil je om een andere reden afzien van koop dan zijn er wat ons betreft geen kosten, ook niet voor het rapport, en zien we je een volgende keer graag terug.

Maar laten we vooral niet uitgaan van het worst-case-scenario, we waren net zo lekker bezig. Tijd voor de volgende stap!  

Zodra alle lichten op groen zijn en er ook overeenstemming is over de prijs blijft topsnelheid gewenst.

Een woning is pas verkocht nadat de handtekeningen zijn geplaatst onder de zogenaamde ‘voorlopige koopakte’. In tegenstelling tot wat je zou denken: de voorlopige koopakte is beslist niet vrijblijvend. Zowel de koper als de verkoper zijn volledig gebonden aan de bepalingen uit de akte. Wel controleren wij of jouw voorwaarden wel in de akte zijn opgenomen. Neem als voorbeeld de voorwaarde van financiering. Meestal duurt die voorwaarde een zestal weken. Als je onverhoopt geen lening krijgt van de bank kun je binnen die periode opzeggen zonder dat je de beroemde boete van 10 % over de aankoopprijs verschuldigd bent.

De koopakte wordt traditioneel opgemaakt door de verkopende makelaar, behalve in de regio Amsterdam waar de notaris dit doet. Wij dringen in jouw belang altijd aan op snelheid! Immers, tot het moment dat er handtekeningen gezet zijn kunnen andere kopers nog roet in het eten gooien.

 

Wij zoeken de goedkoopste notaris in jouw buurt. Prijsselectie is slim, want ze doen allemaal hetzelfde kunstje
Controle van de voorlopige akte

Wij controleren de voorlopige akte zodra we deze van de verkopende collega hebben ontvangen (meestal binnen één dag na prijsovereenstemming). We gaan dan op zoek naar kleine lettertjes die in je nadeel werken en ook leggen we de strekking van ingewikkelde bepalingen uit.

Indien nodig laten we de akte aanpassen. Daarna kun je tekenen. Veilig tekenen!

De verkopende makelaar maakt een afspraak met jou. Tijd voor een glaasje Champagne of een speciaal sapje. 

Voorbereiding verhuizing

Vooraf informeren wij jou welke instanties je moet informeren om de verhuizing zo goed mogelijk voor te bereiden. Denk daarbij onder meer aan energiecontracten.

Nazorg

Komen er na de verhuizing verborgen gebreken aan het licht, dan helpen wij jou uiteraard ook verder met gedegen en eerlijk advies. Met iedere woning is wel iets mis, maar als het gaat om belangrijke gebreken die de verkoper kende (of behoorde te kennen) en die hij/zij verborgen wilde houden, dan is actie dringend gewenst. In het uiterste geval moet de rechter eraan te pas komen en die zal kijken naar de ernst van de gebreken, naar wat je zelf vooraf aan onderzoek gedaan hebt en in hoeverre het gebrek een normaal functioneren van de woning in de weg staat. Een heel gedoe dat gelukkig vaak wordt opgelost voordat een rechter oordeelt.

Je hebt een leuke woning op het oog….

Stappenplan