Taxatierapport is niet altijd nodig!

Taxatierapport niet altijd nodig

Door een taxatierapport op te laten maken, weet de bank zeker dat de waarde van de woning voldoende hoog is. Immers, als jij de banklening niet meer terugbetaalt dan zal de woning uiteindelijk via een veiling of onderhands verkocht worden. De bank wil dan geen verlies leiden.

De bank eist een taxatierapport dat:

  • Niet ouder is dan zes maanden
  • Gevalideerd is door een onafhankelijk instituut (NWWI-validatie)
  • Opgemaakt is door een onafhankelijke taxateur (De Kopersmakelaar of de verkopende makelaar mogen het rapport dus niet opmaken)
  • Opgemaakt is door een taxateur die over de juiste papieren beschikt en plaatselijk bekend is (de taxateur mag dus niet gevestigd zijn op pakweg meer dan dertig kilometer afstand)

Logische eisen!

Als je echter maar 90 % van de koopsom hoeft te lenen of zelfs nog minder omdat je eigen geld hebt, dan is zo’n duur rapport eigenlijk helemaal niet nodig! De bank loopt dan immers geen serieus risico!

Als je beschikt over eigen geld, bespreek dan met je hypotheekadviseur of bankadviseur of je het taxatierapport achterwege mag laten. Je gooit niet zomaar vijfhonderd euro op straat. 

Betrouwbaarheid

Taxatierapporten hebben altijd al in een kwaad daglicht gestaan. Taxateurs vulden (en vullen!) meestal de koopprijs in bij de waarde.

LEKKER MAKKELIJK…

Maar is de verkoopprijs ook echt gelijk aan de werkelijke waarde?

De tijden veranderden en soms zijn de veranderingen gelukkig echte verbeteringen. Meer en meer bepalen niet de ogen van de taxateur, maar volstrekt objectieve data de waarde van de woning.

Objectieve gegevens, zoals de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, de vierkante-meter-prijzen, waardeontwikkelingen in specifieke buurten et cetera zorgen voor een aanvoer van steeds betere gegevens. Het zal niet lang meer duren voordat de rol van de taxateur goeddeels is uitgespeeld.

CALCASA en Walter Living

Bij CALCASA kun je voor nog geen dertig euro een rapport laten opmaken en veel banken gaan daarmee akkoord! Waarom zou je dan een rapport voor vijfhonderd euro laten maken, dat al snel in de papierbak verdwijnt? Overleg met je hypotheekadviseur en bespaar veel geld. Binnen enkele minuten ontvang je het rapport, er komt dus geen taxateur langs.

Walter Living

Een andere zeer interessante partij is Walter Living. Zij beschikken over enorm veel data en zijn eveneens zeer goed in staat de waarden van woningen te beoordelen. Het kan goed zijn dat zij in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen, ook bij banken.

WALTER LIVING is goed en goedkoop en neemt je veel werk uit handen. Het alternatief is namelijk zelf FUNDA uitpluizen en via het Kadaster onderzoek doen naar recente verkoopprijzen.

 

Hoe vind je een goedkope taxateur?

In elk geval niet via ‘onafhankelijke sites’ op het Internet, zie TIP hieronder. De beste weg om aan een goed en betaalbaar rapport te komen is vragen aan je hypotheekadviseur. Als het een goede adviseur is met veel contacten en ervaring zal hij precies kunnen aangeven welke taxateur goed werk levert tegen een laag tarief.

TIP: er bestaan veel zogenaamde onafhankelijke sites voor taxatierapporten die veel te duur zijn. Ben vooral op je hoede wanneer die sites geen serieuze gegevens van de taxateurs tonen. Ze noemen de namen van niet-bestaande taxateurs en jij moet jouw gegevens invullen voordat je een offerte krijgt. Daarna begint het feest en word je met handige zinnen in hun web geleid. Niet doen