Han Busio

“Een tijdlang heb ik verkoop- en aankoopmakelaardij gecombineerd, maar het voelde niet zuiver. Er spelen dubbele belangen, of op z`n minst wordt die schijn gewekt. Daarom werk ik nu alleen als aankoopmakelaar, en wel op basis van een prestatietarief. Mijn inkomen is 10 procent van het bedrag dat ik van de prijs af weet te onderhandelen. Ik heb dus, net als de koper, baat bij een zo laag mogelijke aankoopprijs”.

“Ik werk in heel Nederland. Verkoopmakelaars vinden het prettig om te onderhandelen met een aankoopmakelaar op afstand, omdat ze dan weten dat ik geen concurrent voor hen ben in hun eigen omgeving”.

“Verkopers vragen altijd te veel, die vinden hun woning nu eenmaal een paleis. Ook in deze tijd. Verkoopmakelaars weten dat ook wel, maar die willen productie maken en gaan daar dus vrij makkelijk in mee.

En iemand die eenmaal verliefd is geworden op een te koop staand huis, handelt niet meer rationeel. Daarom scheelt het echt als kopers mij inschakelen”.

Han Busio studeerde Nederlands Recht in Maastricht, werkte jarenlang als freelance journalist voor de Volkskrant en had na zijn beëdiging als makelaar eigen kantoren in Geleen en Sittard. Sinds 1998 werkt hij enkel als aankoopmakelaar. Hij was de eerste in ons land die dat deed op basis van prestatietarief. ‘Inmiddels zijn er honderden die zo werken, dus ik heb wat terrein verloren.’

Misstanden. Wie is de persoon die namens jou gaat onderhandelen?

Han Busio werd in 2014 uitgeroepen tot ‘beste aankoopmakelaar van Nederland’ en ook daarna eindigde hij regelmatig in de top-3. Hij verzorgde opleidingen in binnenland en buitenland (België was eerder onbekend met aankoopmakelaardij) en bleef altijd een voorvechter van zuiverheid.

“Die strijd is niet makkelijk”, zegt Han. “Sinds de titel van makelaar niet meer beschermd is mag iedereen zich makelaar noemen en zijn gang gaan. Ook is er een wildgroei van zogenaamde makelaarsopleidingen, die echter niet kunnen tippen aan de NVM opleiding tot gecertificeerd makelaar”.

“Een klant moet kritisch zijn. Wie is de persoon die namens mij een huis gaat kopen? Hoe kan iemand van 40 jaar die zijn tweede huis gaat kopen nu zijn vertrouwen geven aan een 24-jarige ‘makelaar’ die in dienst is van een groot bedrijf, maar zelf nog nooit een huis verkocht heeft?”

“Een aankoopmakelaar moet weten waar het over gaat en op zijn minst beëdigd zijn of gecertificeerd. Ook moet hij of zij een tijdje als verkoopmakelaar hebben gewerkt, hoe kun je anders weten hoe het écht werkt? Een website maken waarop 20 medewerkers te zien zijn en een lange lijst met zogenaamde positieve beoordelingen maken of zogenaamde waargebeurde verhalen vertellen kan iedereen wel. Het gaat om feiten. Eerlijk duurt het langst. Een verkopende makelaar heeft trouwens snel genoeg in de gaten of hij praat met een gelijke. Wel storen mij deze praktijken, de transparantie van de makelaardij is er niet beter op geworden”.