Bouwkundig rapport

Bouwkundig rapport?

Als koper heb je een wettelijke onderzoekplicht. Je kunt hieraan voldoen door een bouwkundig rapport op te laten maken. Als er later verborgen gebreken aan het licht komen moet je immers kunnen aantonen dat je je best hebt gedaan om de staat van de woning te beoordelen.

Gaat het echter om een jonge woning of om een appartement (waarbij het functioneren van de Vereniging Van Eigenaren en het onderhoudsplan belangrijker zijn), dan is een bouwrapport meestal niet nodig. Bovendien: een verkoper houdt niet van extra voorwaarden. Als jij alleen wil kopen op voorwaarde van een keuring en iemand anders wil kopen zonder die voorwaard, dan is er een goede kans dat de woning aan je voorbij gaat (als het een populaire woning is).

Als je echter twijfels hebt of als het om een wat oudere woning gaat, dan is een bouwinspectie natuurlijk wel aan te raden

Ons advies:

Kies voor een mondelinge meeloopkeuring. Dat is goedkoper, sneller, effectiever én informatiever dan een rapport. Voor ongeveer 150 euro loopt een bouwkundig specialist samen met jou door de woning en ter plekke stel je de vragen die je beantwoord wil zien. Ook kun je verbouwingsplannen bespreken of vragen naar oorzaken van bijvoorbeeld gespikkelde hoekjes in vochtige badkamers. Wij helpen je graag aan de juiste adressen in jouw buurt. Veel van deze bouwkundigen zijn ook bereid om tegen een meerprijs hun bevindingen op papier te zetten, maar echt nodig is dat niet. Heel soms moet dan wel, namelijk al een bank dit eist als extra zekerheid.

TIP: er zijn partijen die voor jou wel even een bouwkundige willen regelen. Neem de Vereniging Eigen Huis, altijd bereid te helpen. Echter… wel tegen betaling! Als je die bouwkundigen rechtstreeks opdracht geeft hou je de provisie van ‘bemiddelende organisaties’ in eigen zak. Ben vooral op je hoede als je via Google vergelijkingsites zonder heldere afzenders ziet. Wij helpen je graag op weg!

By the way: niet veel mensen weten dat de Vereniging Eigen Huis in feite een commerciële organisatie is die hun producten met flinke winst verkopen aan mensen die ook nog eens lidmaatschapsgeld moeten afdragen. Hoe mooi kun je het regelen voor jezelf?